World map Destinations

Destinasjoner

Følgende er en oversikt over de destinasjoner jeg nå har besøkt.

Kontinent: Afrika
Afrika
Afrika er den største verdensdelen etter Asia, med et landareal på 30,3 mill km², hvilket utgjør 20 % av landmassene på jorda. Afrika strekker seg i alt 8000 km fra nord til sør med ekvator omtrent på midten og med hav på alle kanter bortsett fra ved Suez-kanalen i Egypt. Klimaet er tropisk rundt ekvator og subtropisk lengst i nord og sør. Middeltemperaturen er derfor høy over hele kontinentet, men nedbørsmengden og -mønsteret varierer stort fra regnskog til ørkenområder, fra kyst til innland, fra nord til sør. I 2005 ble Afrikas samlede befolkningsantall anslått til over 900 millioner, det vil si 14 % av verdens befolkning. Verdensdelen har flere stater enn noe annet kontinent med sine 47 kontinentale stater og seks øystater.
Kontinent: Asia
Asia
Asia er en verdensdel som består av den østlige delen av kontinentet Eurasia. Vestgrensen dannes av Uralfjellene ned til Svartehavet, kystlinjen rundt Tyrkia og sørover til Suez-kanalen. Rødehavet og Det indiske hav utgjør sørgrensen, mens Stillehavet er grensen mot øst. Asia utgjør med sine 44,4 millioner km² ca 29,4 prosent av jordens landområde og er dermed den største verdensdelen. Med over 60 prosent av jordens befolkning, over 4 milliarder mennesker, er den også den mest folkerike. Verdensdelen omfatter 54 land.
Kontinent: Europa
Europa
Europa er en verdensdel som dekker den vestlige delen av kontinentet Eurasia, og omfatter omkring 10 millioner km² med ca. 700 millioner innbyggere, hvilket utgjør 6,7 % av landarealet og 10,2 % av folkemengden på Jorden (2009). Europa grenser mot Nord-Amerika vest for Island og Asorene i Atlanterhavet, og nord for Svalbard og Frans Josefs land i Nordishavet. Gibraltarstredet og Middelhavet danner den sørlige grensen mot Afrika. Grensen mot Asia går ved Dardanellene, Marmarahavet, Bosporos, Svartehavet, Azovhavet, Kuma-Manytsjsenkningen, Det kaspiske hav, Embaelven, Uralfjellene og Karahavet.
Kontinent: Mellom-Amerika
Mellom-Amerika (også kalt Sentral-Amerika) er området mellom den sørlige grensen i Mexico i Nord-Amerika, og den nordvestlige grensen i Colombia i Sør-Amerika. Geografisk betraktes ikke Mellom-Amerika som et kontinent, men som en geografisk del av Nord-Amerika, og en region (også kalt subkontinent) på det nordamerikanske kontinentet. Det totale innbyggertallet for Mellom-Amerika er rundt 45 millioner.
Kontinent: Oceania
Oceania
Oseania eller Oceania er den minste av de sju verdensdelene, og består foruten Australia hovedsakelig av grupper med større og mindre øyer i det sørvestlige Stillehavet. Begrepet «Oseania» ble første gang tatt i bruk av den franske oppdagereren Jules Dumont d'Urville. Oseanias grenser blir definert på flere ulike måter, men vanligvis blir deler av Australasia, slik som Australia, New Zealand og Ny-Guinea, også regnet som en del av verdensdelen i tillegg til de mindre øyene og øygruppene. Begrepet er i dag i bruk på en rekke språk for å omtale Australia og øygruppene rundt.
Kontinent: Sør-Amerika
Sør-Amerika
Sør-Amerika er et kontinent som stort sett ligger på den sørlige halvkule. Det strekker seg fra grensen til Panama og de sørligste øyene i Karibia i nordvest og nesten helt til Antarktis i sør. Sør-Amerika grenser til Stillehavet i vest og Atlanterhavet i øst. Sør-Amerika har et areal på 17 840 000 km², eller nesten 3,5 % av jordklodens overflate. Befolkningstallet er anslått til å være mer enn 371 millioner (2005). Sør-Amerika strekker seg fra Mellom-Amerika i nord og nesten til Antarktis i sør. Det finnes i alt 12 selvstendige stater i Sør-Amerika.