Fotball på stranden. Naxos, Hellas 2004. Foto: Jørgen Braastad Fotball på stranden. Naxos, Hellas 2004. Foto: Jørgen Braastad

Hvem er Ole?

Hvordan har det seg egentlig at en 27 år gammel gutt plutselig bestemmer seg for å si opp jobb, selge leilighet, reise fra alt det trygge – og begi seg ut på en verdensturné på egenhånd?

Liten Gutt på vei til Spania

Liten Gutt på vei til Spania

En gang for lenge, lenge siden, fikk jeg en tanke om at «en gang i livet skal jeg reise jorden rundt!». Den gangen ble det hele naturlig avbrutt av skoleplass og voksenlivet som måtte påstartes. Jeg husker jeg nevnte det hele for min fetter Torstein og han var helt klar på at dette måtte vi få til. Torstein ble også stor og har i mellomtiden blitt en stolt far.

Det har nok vært mange inspirasjonskilder for å iverksette dette opp gjennom livet; mange i slekta har både studert, jobbet og reist mye utenlands. Erfaringene og  historiene de sitter med er unike. Jeg har også vært så heldig at jeg har vokst opp i en familie som vet å sette pris på ferieopplevelser og det har blitt mye reising der; norgesferier i bil, øyhopping med egen ryggsekk i Hellas, Danmarksferier med gode venner, safariferie i Sør-Afrika og Mozambique. Hele tiden har fokuset vært at vi skal ha det gøy og oppleve i fellesskap.

Livet består ofte av naturlige faser som overlapper hverandre fortløpende; skolegang, mer skolegang, høgskole, arbeidsliv, samboer, leilighetskjøp, barn, osv. Med slike overlappinger kan det være vanskelig å stoppe opp og være flink nok til å nyte øyeblikkene, unne seg å sette pris på det gode man har og ikke minst muligheten til å glemme hverdagen i blant. Plutselig har man blitt 27 år, fulgt boka og gjort «det riktige».

Jeg sitter med ekstremt mange flotte opplevelser og minner fra de første 27 årene – misforstå meg rett – men nå følte jeg tiden var inne for å gjøre det motsatt av «boka», være litt gæ’ærn og således utfordre meg selv. Tiden var nå inne for å la jobb være jobb, se at en leilighet på Grünerløkka kan man skaffe igjen og føle at komfortsonen skal brytes.

Mange vil nok – og noen har allerede sagt – at det å reise jorden rundt står på side 2 i skilsmisseboka (alternativt innkjøp av Harley Davidsson eller en cabriolet). Jeg tror ikke samlivsbruddet er grunnen til at jeg nå tar denne turen. Javisst har opplevelsen satt sine spor i meg og selvfølgelig hadde det vært mindre sannsynlig at jeg ville gjort noe slikt i et forhold, men jeg velger heller å se på det som at nå har jeg fått muligheten til å oppfylle en gammel drøm.

Og dermed var det bare å fjerne hindringene som stod i veien; si opp jobb og selge leilighet.

Ta gjerne kontakt

Dersom behovet melder seg, kan jeg kontaktes gjennom følgende metoder:

8 kommentarer til «Hvem er Ole?»

 1. Kevin Hartviksen

  Jeg ble helt paff når jeg hørte fra Far din at du skulle ut på denne ferden. Syns det er vanvittig kult at du tørr og våger å legge verden for dine føtter i et år. Det er som du skriver ovenfor at det fort gjort å havne innenfor den berømte A4 boksen med jobb,gjeld,stasjonsvogn,kjerring og 2.8 barn. Personlig trives jeg veldig godt innenfor den forutsigbare «boksen» men det er da inderlig godt at ikke alle er like =) Jeg kommer aktivt til å følge deg på din ferd her på nett med kaffe koppen i hånda og tøfflene på trygt i stua mi. Bare vær flink til å oppdatere væresåsnill =) goooooood tur!

  • Ole Martin

   Halla sjefen, og takk for godord! Er forsåvidt ikke noen feil «boks» å havne i – og jeg gleder meg over alle som koser seg med det. Det kommer jeg til å gjøre selv også! Og i påvente av den dagen dette starter, kliner jeg til med en liten tur ;) 2,8 barn sier du? Er’e mer på vei?

   Jeg skal sørge for at du får satt kaffen i strupen og tøflene ramler av, så godt jeg kan. Moro at du blir med på reisen! :D

 2. Jan

  Ser fortsatt at du kjører i blåhvite farger kjære nevø. Har et håp for turen og det er at du åpner opp for andre, andres kultur og vaner, og ser at forskjellighetene er bra, kanskje så bra at du kommer hjem og er åpen for litt rød-hvitt i ditt indre. Synes det er flott at du «hiver» deg ut i verden, og at du samtidig gir oss andre muligheten til å være med. Skal følge deg på siden din. Det jeg har lest så langt gir mersmak.
  Lykke til på ferden i den store verden.

  • Ole Martin

   Jeg er åpen for andre og annet, både mennesker og kulturer. Så også deg og din kultur. Og du har min respekt for å stå for det du mener, så også som jeg forventer respekt for min mening. Men sånn bortsett fra det, er du jo en herlig skrue ;)

   Takk for lykkeønskninger og at du har sansen for mine skriverier, onkel; jeg skal oppdatere så ofte jeg kan, når turen nå snart setter i gang. Det rimet.

   Jeg kommer nok hjem igjen med mye spennende i mitt indre, men rød-hvitt er det nok ikke!

 3. Isabelle

  Hei Ole! Hørte fra Mari at du va ute i den store verden! så utrolig gøy! Når jeg får høre om andre som reiser jorden rundt blir bare litt over gjennomsnittet engasjert. Finnes ikke noe bedre og mer lærerrikt enn det du gjør nå :) ser du har reist og reiser en del av de samme stedene vi var. Hvor lenge har du planer om å være borte? Et lite tips hvis du skal til Australia og New Zealand er å bruke mest tid i New Zealand. Det er et helt fantastisk land!! har masse andre tips også om du skulle trenge noen…. :)

 4. Øistein

  Hei Ole.
  Morsomt med en slik tur. Sør Amerika er noe jeg liker. Ta deg et tandem hopp fra en skrangle flymaskin på Cuba, eller hang gliding i Rio. Hvis du er i Rio eller Sao Paulo så kan du jo komme deg til Iguazu fossefall på grensen til Argentina, Brasil og Paraguay. Men uansett så bør du nesten stikke innom Rick’s Cafe på Jamaica. web adresse under. Samt Jericoacoara i nord Brasil med Fortaleza som base.
  Venezuela er jo også konge. God tur.
  http://www.google.no/search?q=jamaica+rick's+cafe&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=NzydUfGxCMr24QST0YDICQ&ved=0CCkQsAQ&biw=1603&bih=735
  Jerrycoacoara : http://www.flickr.com/photos/berghauswagner/sets/72157627921613234/

  • Ole Martin

   Hei Øistein,

   – dette er jo fantastiske tips å ta med seg på turen! Takk skal du ha! Jeg burde også hatt «hoppe i fallskjerm fra skranglemaskin» på listen over ting som bør gjøres før man tar turen fra denne verdenen, så tiden er kanskje inne nå..? :D

   Alle tips om Sør-Amerika tas veldig godt i mot – det er et område ikke alt for mange har besøkt og er således litt «nytt» for de fleste.

   Noen problemer med tyveri eller annet mens du har vært der? Tips rundt hvordan man bør bære med seg kamera og andre verdisaker uten å risikere å få det frastjålet?

Legg igjen en kommentar

Du må være innlogget for å kommentere.